Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Promować ekologię

Samorząd
28 lutego 2007
Wicemarszałek Wojciech Bosak oraz członek zarządu Wojciech Kozak spotkali się z przedstawicielami powiatów i gmin, ośrodków doradztwa rolniczego, organizacji ekologicznych i rolniczych oraz rolników. Rozmowa dotyczyła m.in. nowej ustawy dotyczące wycofywania pasz modyfikowanych genetycznie. Dyskusji towarzyszył pokaz filmu o skutkach wprowadzania do upraw roślin zmodyfikowanych genetycznie.

Szansa dla rozwoju małych i średnich gospodarstw rolniczych jest dziś produkcja ekologiczna. Za rozwojem tego typu rolnictwa w Małopolsce przemawiają warunki przyrodnicze, struktura rolnictwa oraz względy społeczne.

Ilość gospodarstw rolniczych zainteresowanych prowadzeniem produkcji zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego z roku na rok wzrasta. Wraz z akcesją i wprowadzeniem dopłat dla gospodarstw produkujących metodami ekologicznymi nastąpił gwałtowny wzrost (o 169%) liczby gospodarstw w województwie małopolskim - z 697 gospodarstw w roku 2004 do 1177 w roku 2005. Wskaźnik ten lokuje województwo małopolskie na pierwszym miejscu w Polsce. Całkowita powierzchnia gospodarstw ekologicznych wyniosła 32 818 ha.

Najliczniejszą grupę stanowią w Małopolsce gospodarstwa mniejsze (o powierzchni do 5 ha i od 5 do 10 ha) upatrujące w tego typu produkcji szansy na zwiększenia swoich dochodów i możliwości utrzymania się na rynku. Największa koncentracja gospodarstw ekologicznych ma miejsce w południowo-wschodniej części województwa (powiat: limanowski, gorlicki, nowosądecki, nowotarski).

Dnia 29-go listopada 2004 roku, Sejmik Województwa Małopolskiego zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z apelem w sprawie ogłoszenia obszaru Województwa Małopolskiego strefą wolną od upraw organizmów roślinnych zmodyfikowanych genetycznie (Rezolucja nr 26/04). Podjęte działania miały na celu ochronę środowiska przyrodniczego i kulturowego regionu przed wpływem roślin uprawnych modyfikowanych technikami genetycznymi oraz konieczność zachowania rodzimej kultury rolnej.

U podstaw przyjętej rezolucji legło przeświadczenie, że nie jest możliwe pogodzenie rolnictwa tradycyjnego i ekologicznego z rolnictwem bazującym na organizmach transgenicznych. Sejmik Województwa Małopolskiego uznał tym samym, że przy rosnącym popycie na żywność ekologiczną istnieje duże prawdopodobieństwo, iż Małopolska może być znaczącym producentem tego typu żywności, natomiast uprawa roślin genetycznie zmodyfikowanych może nie tylko spowodować brak zainteresowania żywnością produkowaną w regionie, ale także zniweczyć wysiłki podejmowane dla rozwoju produktów tradycyjnych.
Ogólnie ocenia się, że wprowadzenie do agrocenozy odmian roślin genetycznie zmodyfikowanych obniży dochody przeważającej części gospodarstw, a duża liczba producentów utraci poczucie ekonomicznej stabilizacji. Korzyści ekonomiczne z wprowadzenia nowych technologii mogą odczuć jedynie gospodarstwa największe, produkujące metodami intensywnymi, o powierzchni kilkudziesięciu ha. Takich gospodarstw w Małopolsce jest tylko około 4 %.

W strategii Rozwoju Województwa Małopolskiego na lata 2007-2013 podkreślono, że wysoka jakość środowiska przyrodniczego Małopolski winna stanowić przewagę konkurencyjną regionu, na bazie której budowana będzie polityka rozwoju społeczno –gospodarczego województwa.

W myśl zapisów Strategii dziedzictwo kultury rolnej Małopolski powinno przede wszystkim służyć zachowaniu tradycji, być czynnikiem stabilizującym bezpieczeństwo żywności i pozostawać aktywnym elementem budowania atrakcyjności turystycznej regionu. W dokumencie tym określono obszary priorytetowe rozwoju obszarów wiejskich, jakimi są: rozwój rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa żywności o wysokiej jakości; zachowanie i ochrona tradycyjnego zróżnicowania krajobrazu wiejskiego; identyfikacja wsi z produktami regionalnymi, a także ochrona przed zagrożeniami wynikającymi z produkcji żywności modyfikowanej genetycznie.

Galeria zdjęć