Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Nowe Produkty Tradycyjne

Samorząd
13 lutego 2007
Dzisiaj po raz pierwszy pod przewodnictwem Wojciecha Kozaka, członka zarządu województwa obradowała Rada ds. Produktów Tradycyjnych. Uczestnikami spotkania byli również producenci starający się o zarejestrowanie swoich produktów oraz senator Piotr Boroń, który niejednokrotnie podkreślał jak ważną rolę odgrywają nasze małopolskie rodzime specjały.

Obrady poświęcone były przede wszystkim ocenie merytorycznej wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych czterech produktów - „żurku po krakowsku”, „barszczu czerwonego krakowskiego”, „balsamu kapucyńskiego” oraz „karpia zatorskiego”. Wpis dokonany będzie w zakresie spełnienia przez ww. produkty wymagań dotyczących jakości, wyjątkowych cech i właściwości wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od conajmniej 25 lat. Dzieki rejestracji produkty te dołączą do pozostałych 20 tradycyjnych produktów z Małopolski. Aktualnie należą do nich precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, suska sehlońska oraz obwarzanek krakowski.

 Tradycja kiszenia i spożywania barszczu czerwonego  przetrwała w Małopolsce dzięki niepowtarzalnemu smakowi osiąganemu przez przeróżne sposoby gotowania i podawania z ulubionymi dodatkami. Barszcz czerwony doskonale smakuje „na mięsie” podany z ziemniakami jak również  jako danie wigilijne z uszkami. Żyzne gleby Małopolski w Dolnie Prądnika i rzeki Szreniawy, sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała  „kwas buraczany” do przyrządzania smacznych zup a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. 

Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup w  sięga w Małopolsce  XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie. Spożywanie żuru kojarzy się nie tylko z zamożnością mieszkańców, z porą dnia, tygodnia, roku ale i okresów postu, kiedy to spożywano wyłącznie żur postny (bez dodatku mięsa).

Połowem ryb na terenach Polski zajmowano się od zamierzchłych czasów, natomiast pierwsze ślady celowej gospodarki hodowlanej ryb oraz zakładania stawów pochodzą z IX wieku. Pierwsze pisane informacje o karpiu posiadamy z kronik Jana Długosza (1415-1480), który opisuje herby rodowe rycerzy walczących w bitwie pod Grunwaldem. Obok innych ryb wymienia również karpie. Początki rybactwa w Zatorze (stawowej hodowli ryb) sięgają XIV wieku. Jak możemy przeczytać we wniosku obecnie obserwuje się dość duże zapotrzebowanie na „karpia zatorskiego”, wynikające z wieloletniej renomy tego produktu, sięgającej dawnych czasów. Ekologiczna hodowla oparta tylko na karmieniu paszami pochodzenia roślinnego (tylko zboża) powoduje, iż mięso posiada specyficzny aromat i smak.

Tradycja wytwarzania balsamu kapucyńskiego sięga dwóch wieków,a początki jego produkcji znajdujemy w Czechach w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Według ustnego przekazu zakonnicy otrzymali recepturę od lekarza, który przekazał ją po śmierci swojej żony. Około 100 lat temu receptura  wytwarzania balsamu została przekazana braciom z zakonu Kapucynów w Krakowie, którzy od tego czasu zajmują się jego produkcją i rozprowadzaniem. Balsam Kapucyński należy do specjalnej grupy środków spożywczych zwanych suplementami diety, a jego dobroczynne działanie wiąże się ze składem, łączącym dobrotliwe działanie ziół, miodu, propolisu oraz żywic balsamicznych.

Wszystkie wnioski zostały zaopiniowane pozytywnie i trafią do ministerstwa, gdzie zostaną wpisane na listę produktów tradycyjnych.

  

Podczas spotkania przedstawiciele Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. zaprezentowali etykietę, która ma na celu wyróżniać tradycyjne małopolskie przysmaki. Etykieta jest rezultatem międzynarodowego projektu RegiP - Perspektywy Rozwoju i Promocji Produktów Regionalnych realizowanego przez MARR w ramach Regionalnej Operacji Ramowej SMART. Ostateczny jej kształt jest wynikiem przeprowadzonych przez Agencję badań ankietowych w Małopolsce dotyczących rozpoznawalności produktów tradycyjnych oraz wielostopniowych konsultacji z producentami produktów tradycyjnych. Należy zaznaczyć, że znak graficzny „Produkt Tradycyjny z Małopolski” przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego został umieszczony na etykiecie, stanowiąc jeden z jej elementów. Etykieta będzie umieszczana na wszystkich wyrobach wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Znakowanie produktów pozwoli na ich identyfikację wśród innych dostępnych na rynku. Będzie świadczyć również o ich wyjątkowości.

Na spotkaniu poruszone zostały również kwestie dotyczące promocji produktów tradycyjnych na terenie Województwa Małopolskiego oraz korzyści, jakie płyną z wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.

Wojciech Kozak pełni funkcję Przewodniczącego Rady ds. Produktów Tradycyjnych od 10 stycznia br. w związku z wyborem nowego Zarządu Województwa Małopolskiego. Zgodnie z podziałem kompetencji w ZWM odpowiada on merytorycznie za sprawy związane z rolnictwem.

Galeria zdjęć