Produkt zarejestrowany otrzymuje specjalne logo, które jest informacją dla kupujących, że został wyprodukowany tradycyjną metodą, stosowaną od wielu lat, czasem stuleci, można go wytwarzać tylko w niektórych regionach UE i na konkretnym terenie, a jego nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione. Dzisiaj oscypek - najbardziej znany i charakterystyczny ser tatrzański, kojarzony z Zakopanem i Tatrami - znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Oscypek to solony wędzony ser otrzymywany z mleka owczego. Ma kształt dwustronnego stożka. Jego środkowa część (najszersza) jest walcowata i zdobiona wypukłymi oraz wklęsłymi wzorami. Pas zdobień podzielony jest na trzy części – środkową (główną) i dwie boczne. Wzory wytłoczone i umieszczone na oscypku poprzez założenie formy („oscypiorka”) są specyficzne dla każdego z producentów - „baców”. Mleko owcze użyte do produkcji oscypka pochodzi od owiec rasy Polska Owca Górska. Owce dojone są od maja do września - po okresie odchowu jagniąt, który trwa od marca do maja. Ze względu na fakt, że możliwość pozyskiwania mleka owczego ograniczona jest do okresu między końcem kwietnia, a początkiem października, to również produkcja oscypka możliwa jest wyłącznie w okresie maj-wrzesień.