Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smaczna małopolska tradycja

Samorząd
17 lutego 2007
21 hotelarskich i gastronomicznych szkół zawodowych z całej Małopolski rywalizowało w konkursie kulinarnym „Stół pięknie nakryty. Produkty tradycyjne na małopolskim stole” zorganizowanym przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. W uroczystości władze samorządu województwa reprezentował Wojciech Kozak.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dania na bazie tradycyjnych produktów i udekorować stół, na którym zostanie ono podane. W konkurencji związanej z potrawami zwyciężyły „tobołki oscypkowi z nutą żurawiny” przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół w Bochni, natomiast za najpiękniej udekorowany stół specjalną nagrodę publiczności odebrali uczniowie krakowskiego Zespołu Szkół nr 2. - Wszystkie przepisy, na bazie których zostały przygotowane potrawy, zostaną wydane w formie książki kucharskiej – mówią organizatorzy.

Konkurs, który w tym roku odbył się pod hasłem „Produkty tradycyjne na małopolskim stole”, odbył się po raz trzeci. Założeniem organizatorów jest promocja tradycji kulinarnej Małopolski oraz zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności zawodowych i zapoznanie z tradycją kulinarną regionu.

W listopadzie i grudniu ubiegłego roku podczas spotkań w różnych częściach Małopolski około 700 przyszłych adeptów sztuki kulinarnej z 49 szkół w naszym regionie (adresatów konkursu) zapoznało się z tematyką produktu tradycyjnego i regionalnego. Do finału zakwalifikowało się 21 szkół z całej Małopolski.

Galeria zdjęć