Dla mieszkańców miasta i gości gotowali kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Nowego Targu Marek Fryźlewicz. Włodarze przygotowali wspólnie zupę generalską J. Bema, którą osobiście serwowali smakoszom przybyłym na nowotarski rynek.
Podczas imprezy wybrano także najlepszych producentów smakołyków z regionu. Zdaniem jury najlepszą potrawą był baran po szczawnicku. Agnieszka Niezgoda, która go przygotowała zdobyła Grand Prix i uzyskała przepustkę na finał imprezy, który odbędzie się 23 i 24 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. W stolicy województwa subregion nowotarski będą również reprezentować: bryndza podhalańska przygotowana przez Jana Wilczka z Leśnicy oraz pstrąg wędzony Jerzego Milewskiego z Leśnicy Wielkiej. Wyróżnienie specjalne komisji powędrowało do Zbigniewa Kapołki z Niedzicy za dziadki z gęsim smalcem. Także publiczność wskazała swoje typy. W kategorii Ekologiczne Przysmaki zwycięży oscypek z Bacówki na Majerzu, w kategorii Tradycyjne Specjały bryndza podhalańska z Leśnicy, w kategorii Smakołyki z Legendą pieróg z Cafe Mariachi, a Jak u Mamy zdaniem publiczności smakowały dziadki z gęsim smalcem przygotowane przez Zbigniewa Kapołkę z Niedzicy. Wyróżnienie od dziennikarzy powędrowało do Agnieszki Niezgody za barana po szczawnicku. Laureaci odebrali nagrody z rąk wicemarszałka Wojciecha Kozaka.
Ostatni półfinał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się już w kolejną niedzielę (20 lipca) na Rynku w Starym Sączu.
(mgdo, mbab)