Czym są produkty regionalne, a czym tradycyjne? Jak rozpoznać prawdziwego oscypka lub małopolskiego kabanosa? – o tym m.in. mówili wczoraj goście studia TVP Kraków: Wojciech Kozak – wicemarszałek i przewodniczący Rady ds. Produktów Tradycyjnych, Kazimierz Furczoń – prezesem Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów „Gazdowie” oraz Szymon Gawor – producent wędlin tradycyjnych z Podstolic. – Specjalne oznakowanie i logo „Małopolski Smak” na etykiecie to gwarancja, że producent zachowuje tradycję w tworzeniu danego produktu – radził wszystkim tym, którzy chcą spróbować oryginalnych wyrobów z Małopolski wicemarszałek Wojciech Kozak. – Produkty z naszego regionu można już znaleźć w wybranych delikatesach Alma. Sami sprzedawcy zabiegają, by znalazł się on u nich na półce, ponieważ wyroby tradycyjne przyciągają klienta – dodał wicemarszałek.
Zapraszamy do obejrzenia programu TVP Kraków „Region. Ludzie, sprawy, opinie”.