Dla Krakowian, którzy jak co roku w przedświątecznym czasie tłumnie ruszą do centrów handlowych, Województwo Małopolskie przygotowało alternatywną propozycję na świąteczne zakupy. W atmosferze organizowanego już po raz szósty Wielkanocnego Małopolskiego Smaku (27-29 marca) – wydarzenia towarzyszącego Targom Wielkanocnym na płycie Rynku Głównego – z mieszkańcami Krakowa spotkali się najlepsi producenci świątecznych specjałów z regionu. Przedstawiciele władz Małopolski i Krakowa uroczyście rozpoczęli przedświąteczny kulinarny festiwal.
– Kiełbasa, żurek i oczywiście jajo, czyli symbol życia – a to wszystko w wyjątkowej, bo tradycyjnie małopolskiej odsłonie. Zapraszam do próbowania i kupowania potraw oraz wyrobów przygotowanych przez naszych lokalnym producentów – zachwalał mieszkańcom regionu i turystom wielkanocną kuchnię rodem z Małopolski Jacek Krupa z zarządu województwa. Złożył również wszystkim uczestnikom imprezy wielkanocne życzenia, a potem w towarzystwie kucharzy i blogerów przygotowywał świąteczne dania.
Wielkanocny Małopolski Smak to nie tylko okazja do zakupów. Program wydarzenia obejmuje także degustacje i pokazy kulinarne w festiwalowej kuchni, którą zapachami potraw wypełniają kucharze, restauratorzy i blogerzy kulinarni. Przez cały weekend nie zabraknie także występów zespołów ludowych i pokazów barwienia jajek naturalnymi składnikami (łupiny, szpinak, porzeczki, borówki, buraki) oraz przygotowania tradycyjnego koszyka ze święconką.
Stoiska wystawców, na krakowskim Rynku Główny są otwarte przez cały weekend (od piątku do niedzieli) w godzinach od 10.00 do 20.00. Partnerem strategicznym festiwalu jest Alma Market.
Niezapomniane wrażenia kulinarne gwarantowane!
(Biuro prasowe / mbab)