Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie produkty powalczą o miano najlepszych

Biznes i gospodarka
05 maja 2015
Podniebienia wojewódzkiej komisji konkursowej zdobyły lody jogurtowe produkowane przez CAFETERIA ESPRESSO Artura Lorysia oraz sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców z gospodarstwa Jana Korka. To właśnie te produkty będą walczyć o miano najlepszych w Polsce w ramach konkursu MÓJ RYNEK - MÓJ PRODUKT 2015 organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrody producentom wręczył dziś wicemarszałek Stanisław Sorys. 

Lody jogurtowe produkowane przez CAFETERIA ESPRESSO Artura Lorysia można kupić na co dzień na targowisku w Bochni, a sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców z gospodarstwa Pana Jana Korka na targowisku w Oświęcimiu. – Ten konkursu nie tylko promuje produkty lokalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami, ale też miejsca, gdzie można te wyroby znaleźć – mówił wicemarszałek Stanisław Sorys przekazując nagrody zwycięzcom wojewódzkiego etapu konkursu. – W czasach wszechobecnych galerii handlowych, Małopolska dba o rozwój miejsc, gdzie handlować mogą lokalni producenci. Ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 udało nam się dofinansować modernizację 23 targowisk – przypomniał wicemarszałek Małopolski. Stanisław Sorys zaapelował także do zarządców targowisk, by zadbali o specjalnie wydzielone miejsca, gdzie swoje stoiska mogliby lokować regionalni producenci – klienci mogliby dzięki temu w łatwy sposób odszukiwać produkty z ich regionu o najwyższej jakości.

Każdy z laureatów etapu regionalnego otrzymał również z rąk wicemarszałka atrakcyjną nagrodę rzeczową - pakowarkę do próżniowego pakowania żywności. Dodatkowo zwycięzcy odebrali vouchery na 5-dniowy wyjazd studyjny do Austrii pn. „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa i sprzedaż bezpośrednia”, który odbędzie się w dniach 25-29 maja 2015 r.

Już 11 maja komisja powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokona oceny zgłoszonych przez Marszałków Województw produktów a następnie wyłoni trzy produkty, które uzyskały największą liczbę punktów i przyzna im I, II i III miejsce w konkursie. Finał konkursu odbędzie się 16 maja w Warszawie, podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”. Wszyscy laureaci regionalnego etapu konkursu będą mieli możliwość bezpłatnego udziału w tym wydarzeniu i zaprezentowania swoich specjałów szerokiej publiczności.

Przypominamy, że do etapu regionalnego konkursu "MÓJ RYNEK - MÓJ PRODUKT 2015" wpłynęły zgłoszenia od gospodarzy 5 targowisk w Małopolsce: Bochni, Miechowa, Korzennej, Oświęcimia i Szczucina. W sumie wojewódzka kapituła konkursu z wicemarszałkiem Stanisławem Sorysem na czele, oceniła 12 produktów. A były to: kiełbasa wiejska (Kiełbasa z Biskupic), lody jogurtowe, miód faceliowy, miód rzepakowo – gryczany, wielokwiatowy miód z Ziemi Miechowskiej, „Komorowska” Kapusta kiszona, ogórek kiszony „Octopus”, miód wielokwiatowy, sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców, jabłka: Rubin, Szampion i Gala, sok z ekologicznej borówki amerykańskiej. Do Warszawy pojadą producenci lodów i soku, którzy będą walczyć o wygraną w ogólnopolskim etapie konkursu.

(Biuro Prasowe / mbab)

Galeria zdjęć