Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

"Święto Warzyw" w Pobiedniku Wielkim

Samorząd
01 września 2013
Rolnikom przychodzi mierzyć się z różną pogodą – czy słota lub ulewne deszcze czy słońce i spiekota – jak podkreślał Ks. Infułat Jerzy Bryła, rolnicy muszą wykonywać swoje zajęcia, abyśmy my mogli później kosztować płodów ziemi. Taka też pogoda – iście jesienna, towarzyszyła gospodarzom i gościom przybyłym na VI małopolskie Święto Warzyw na lotnisko w Pobiedniku Wielkim.

Miejscowi rolnicy, producenci warzyw, mieli okazję pochwalić się swoimi plonami, a mimo niesprzyjającej pogody, licznie przybyli goście mogli skosztować najlepszych w okolicach Krakowa różnorodnych jarzyn.

Z okazji Święta warzyw co roku przyznawane są nagrody dla Liderów produkcji warzywniczej. Marszałek Marek Sowa, wręczając wyróżnienia dla tegorocznych liderów produkcji warzywniczej, podkreślił jak znaczącą rolę w całym regionie odgrywa rolnictwo oraz to, że liderami zostali ludzie młodzi, którzy wiążą swoją przyszłość z tą gałęzią gospodarki.

Zgromadzona na święcie publiczność miała możliwość bliskiego spotkania z przysmakami – na małopolskim stoisku znalazły się: oscypek, bryndza podhalańska z chlebem prądnickim, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, jagnięcina podhalańska czy jabłka łąckie.

O kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” opowiadał osobiście wszystkim zgromadzonym Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa małopolskiego. Celem kampanii jest przybliżenie mieszkańcom Małopolski i przybywającym do naszego regionu gościom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska.