Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kulinarne bogactwo Małopolski w Stuttgarcie

Rozwój regionalny
15 kwietnia 2014
Ponad 60 tys. odwiedzających Targi Dobrego Smaku i Produktów Regionalnych „Slow Food” w Stuttgarcie, miało okazję skosztować małopolskich specjałów. Województwo Małopolskie reprezentował członek zarządu Stanisława Sorys.

Głównym założeniem targów SLOW FOOD jest promowanie regionalnych i naturalnych produktów, a także kształtowanie dobrych nawyków żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia. Na targach prezentowane były produkty żywnościowe występujące lokalnie i charakteryzujące się m. in. tradycyjnymi metodami wytwarzania.

Na małopolskim stoisku zorganizowanym pod hasłem Genieße Małopolska! (Zasmakuj w Małopolsce), największym uznaniem cieszyły się sądeckie miody i produkty pszczele, ryby z Doliny Karpia, okowity i soki z Łącka oraz wędliny z Wolbromia, które zachęcały jednocześnie do odwiedzin naszego regionu.

Małopolska jest niekwestionowanym polskim liderem pod względem ilości posiadanych certyfikatów unijnych dla tradycyjnych przysmaków. Unijną ochroną objętych jest obecnie 11 produktów: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka oraz jagnięcina podhalańska. Informacje o regionalnych produktach można znaleźć na stronie.

(awas)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA