Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Starosądecki półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
20 lipca 2014
Ostatni smakowity półfinał zawitał do Grodu św. Kingi. Eksperci kulinarni oraz publiczność wybierali najlepsze specjały z subregionu sądeckiego. Były degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, warsztaty i pokazy oraz wspólne gotowanie z udziałem m.in. marszałka Marka Sowy, radnych województwa i władz Starego Sącza. 

W upalne, niedzielne popołudnie na starosądeckim rynku swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów gorlickiego, limanowskiego, nowosądeckiego i miasta Nowego Sącza. Zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty w 4 kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy”. – Rynek starosądecki i Starosądeczanie przyjęli półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku bardzo ciepło, co dobrze wróży na przyszłość. Cieszę się, że przez cały dzień mogliśmy tutaj smakować potrawy nie tylko z subregionu sądeckiego, ale także z całej Małopolski – zaznaczył marszałek Marek Sowa.

Degustując, a następnie oddając głosy na kuponach publiczność wybrała swoich zwycięzców. Uczestnikom Festiwalu najbardziej smakowały: pieczony pasztet z perliczki Jadwigi Krok z Białej Niżnej (kategoria „Ekologiczne przysmaki”), żur na kiszonych rydzach zabielany żentycą ze Starego Domu Zdrojowego w Wysowej-Zdroju („Tradycyjne specjały”), sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany z Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic („Smakołyki z legendą”) i żeberka w miodzie z kapustą zasmażaną przygotowane przez LGD „Korona Sądecka” z Chełmca („Jak u mamy”).  Równolegle z plebiscytem trwał konkurs. Jury (w składzie: przewodniczący Komisji Krzysztof Gawlik /WACS-World Association of Chefs Societies/, Marcin Polus /Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników/, Piotr Regucki /Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Michał Popek /Ugotowani TVN/, Maciej Koźlakowski /Masterchef TVN/ oraz przedstawiciel delikatesów Alma) Grand Prix Festiwalu przyznało Jadwidze Krok z Białej Niżnej za pieczony pasztet z perliczki. Drugie miejsce przypadło Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany, zaś trzecie zajęło Gospodarstwo Rolne Zbigniew Kochniarczyk z Łętowego, które zaproponowało bundz w zalewie ziołowej. Komisja przyznała również wyróżnienie dla Gospodarstwa pasiecznego „Kószka” z Gródka nad Dunajcem za miód spadziowy.

Obok plebiscytu i konkursu ogromnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne z udziałem twórców znanych blogów kulinarnych. W towarzystwie kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz RM Gastro (Dostawcy Kuchni Festiwalowej) blogerzy przygotowali zupę Parzybrodę i żurek z kapustą charsznicką (charakterystyczne potrawy regionalnej kuchni miechowskiej) oraz kacze wątróbki podane z puree ziemniaczanym podane na poduszce owocowej z jabłek łąckich glazurowanych na miodzie z dodatkiem świeżego tymianku. Uczestnicy Festiwalu mogli także skosztować góralskich kanapek z kaszanką i chrupiącym moskolem podanych z kapustą charsznicką, którymi częstował Maciek Koźlakowski (Masterchef TVN).

Publiczności szczególnie smakowała Radziemicka zupa czosnkowa z grzankami i serem przygotowana przez marszałka Marka Sowę, radnego województwa Leszka Zegzdę i burmistrza Starego Sącza Jacka Lelka. Dyplomy i nagrody wręczał laureatom: marszałek Marek Sowa w towarzystwie radnych województwa: Marty Mordarskiej i Leszka Zegzdy oraz członków Komisji Konkursowej i blogerów kulinarnych.  – Od początku czerwca do końca lipca, co tydzień byliśmy w innej części Małopolski po to, aby popróbować smaku tradycyjnych produktów z danego terenu. 23 i 24 sierpnia br. spotykamy się na placu Wolnica w Krakowie, by wybrać tegoroczny Małopolski Smak – mówił marszałek Marek Sowa, zapraszając zgromadzonych na Wielki Finał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku.

(jaug, mbab)

Galeria zdjęć