Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych

Zdrowie
23 lipca 2014
Aż osiemnaście wniosków o wpisanie małopolskich wyrobów wędzonych na ministerialną listę rozpatrywała dziś Rada ds. Produktów Tradycyjnych. Osiem z nich trafi do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W kolejce czekają już następni producenci z Małopolski.

Temat produktów wędzonych budzi w Małopolsce wiele emocji. Tym bardziej w świetle ostatnich informacji z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak, Przewodniczący Rady ds. Produktów Tradycyjnych – Trwają prace nad rozporządzeniem ministra, które zwalniać ma producentów produktów tradycyjnie wędzonych z konieczności przestrzegania zaostrzonych unijnych norm. Ustępstwo, które ma obowiązywać przez 3 lata od wprowadzenia przepisów UE, dotyczyłoby wszystkich wyrobów tradycyjnie wędzonych, nie tylko tych wpisanych na ministerialną listę, których producenci zgłosiliby dany produkt do powiatowego lekarza weterynarii – poinformował wicemarszałek Kozak.  

W sumie podczas dzisiejszego spotkania ocenianych było aż dziewiętnaście wniosków. Z tego osiemnaście dotyczyło produktów wędzonych. Rada pozytywnie zaopiniowała dziewięć z nich. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadecyduje, które produkty uzyskają miano tradycyjnych.  Jak do tej pory wszystkie nadesłane z Małopolski wnioski były oceniane przez resort pozytywnie.  Natomiast pozostałych dziesięć wniosków, po wprowadzeniu poprawek, będzie przedmiotem obrad na kolejnym posiedzeniu Rady.

Lista wniosków zaopiniowanych pozytywnie:

Wnioski złożone przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras:
Kiełbasa wiejska z Proszówek
Boczek wiejski z Proszówek
Szynka wędzona z Proszówek
Schab wędzony z Proszówek
Baleron wędzony z Proszówek

Wniosek złożony przez Zofię Rydzyk – Firma P.P.U.H. Patrycja&Paweł
Chleb Świąteczny

Wnioski złożone przez Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa:
Kiełbasa wiejska iwkowska
Wędzonka iwkowska
Szynka iwkowska

Lista wniosków, które mają zostać poddane korekcie i będą rozpatrywane na kolejnym posiedzeniu rady:

Wnioski złożone przez zakłady mięsne „SZUBRYT” Zbigniew Szubryt
Kiełbasa wiejska sądecka
Kiełbasa starowiejska sądecka
Kiełbasa swojska sądecka
Polędwica wiejska sądecka tradycyjna
Szynka swojska sądecka tradycyjna
Szynka wiejska sądecka tradycyjna
Wędzonka sądecka tradycyjna
Karczek sądecki tradycyjny
Golonka sądecka tradycyjna
Boczek sądecki tradycyjny

Podczas spotkania nastąpiło uroczyste wręczenie Certyfikatów Znaku „Jakość Tradycja” producentom z terenu województwa małopolskiego. Postanowieniem Kapituły Znaku Jakościowego „Jakość Tradycja”, opracowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Polskich, certyfikującego żywność naturalną i tradycyjną, certyfikaty otrzymali:

Szczepan Gawor - Gawor - Produkcja Wędlin Jakość Tradycja, za produkty:
Szynka Podstolego
Kiełbasa wiejska z Podstolic
Kiełbasa Piaszczańska
Boczek gotowany z Podstolic

Henryk Kołdras - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras, za produkty:
Kiełbasa zwyczajna od Kołdrasa
Kiełbasa wiejska od Kołdrasa
Kiełbasa krakowska od Kołdrasa
Salceson od Kołdrasa

Władysław Wolarek - Sp. j. B. Wolarek W. Wolarek, za produkt:
Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana

(mbab)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA