Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Znamy najlepsze małopolskie produkty

Samorząd
24 sierpnia 2014
Podczas finały na krakowskim placu Wolnica swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu.

Dziś najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze. – Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.

Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej.
Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem,  ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski). Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach). Jury podziękowało i nagrodziło również blogerów kulinarnych, którzy podczas finału i wszystkich siedmiu regionalnych półfinałów prezentowali swoje dania i częstowali nimi wszystkich gości festiwalu.
 
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:

  • Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
  • Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
  • Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
  • Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa

Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.

Jak przystało na jubileuszową edycję nie zabrakło również tortu, którym raczyli się uczestnicy festiwalu i wszyscy goście. Wzniesiono także toast i złożono festiwalowi rocznicowe życzenia. – Dziękuję wszystkim wystawcom, producentom i festiwalowej publiczności, która co roku tak chętnie uczestniczy w festiwalu. Życzę nam wszystkim kolejnych lat spotkań przy stołach, gdzie będą gościć małopolskie produkty – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak. Obok wicemarszałka na placu Wolnica pojawili się również radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Barbara Dziwisz i Kazimierz Czekaj.

Przez cały weekend na festiwalową publiczność czekało wiele kulinarnych atrakcji. Obok degustacji wyrobów małopolskich producentów, były to przede wszystkim pokazy i warsztaty gotowania w Kuchni Festiwalowej. Wśród wielu dań, które wyszły spod rąk restauratorów, kucharzy i blogerów kulinarnych, znalazła się także zupa, którą wspólnie z profesjonalistami i amatorami gotowania przyrządził wicemarszałek Wojciech Kozak.  

Nie zabrakło także koncertów, występów artystycznych i zabaw z nagrodami. Wszyscy chętni mogli wziąć udział w konkursie „Graj w korale”, sprawdzić swoją wiedzę na temat regionu i zdobyć atrakcyjne małopolskie upominki.

(mbab)

Galeria zdjęć