Dziś najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze. – Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak zaraz przed ogłoszeniem wyników konkursu.
Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej.
Grand Prix jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąga wędzonego (producent: Jerzy Milewski). Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach). Jury podziękowało i nagrodziło również blogerów kulinarnych, którzy podczas finału i wszystkich siedmiu regionalnych półfinałów prezentowali swoje dania i częstowali nimi wszystkich gości festiwalu.
Natomiast publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:
- Kat. Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
- Kat. Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
- Kat. Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
- Kat. Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa
Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi z suską. Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.
Jak przystało na jubileuszową edycję nie zabrakło również tortu, którym raczyli się uczestnicy festiwalu i wszyscy goście. Wzniesiono także toast i złożono festiwalowi rocznicowe życzenia. – Dziękuję wszystkim wystawcom, producentom i festiwalowej publiczności, która co roku tak chętnie uczestniczy w festiwalu. Życzę nam wszystkim kolejnych lat spotkań przy stołach, gdzie będą gościć małopolskie produkty – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak. Obok wicemarszałka na placu Wolnica pojawili się również radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Barbara Dziwisz i Kazimierz Czekaj.
Przez cały weekend na festiwalową publiczność czekało wiele kulinarnych atrakcji. Obok degustacji wyrobów małopolskich producentów, były to przede wszystkim pokazy i warsztaty gotowania w Kuchni Festiwalowej. Wśród wielu dań, które wyszły spod rąk restauratorów, kucharzy i blogerów kulinarnych, znalazła się także zupa, którą wspólnie z profesjonalistami i amatorami gotowania przyrządził wicemarszałek Wojciech Kozak.
Nie zabrakło także koncertów, występów artystycznych i zabaw z nagrodami. Wszyscy chętni mogli wziąć udział w konkursie „Graj w korale”, sprawdzić swoją wiedzę na temat regionu i zdobyć atrakcyjne małopolskie upominki.
(mbab)