Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wyjątkowy i niepowtarzalny – Małopolski Smak

07 czerwca 2015
W Wieliczce rozpoczęła się wakacyjna kulinarna podróż po Małopolsce. Ruszył Małopolski Festiwal Smaku, który przybliża mieszkańcom całego regionu nasze produkty tradycyjne, charakterystyczne małopolskie potrawy, oceniane przez jury i publiczność. Najlepsze biorą udział w wielkim finale, który odbywa się pod koniec wakacji w Krakowie. Na Trakcie Solnym w Wieliczce nie zabrakło festiwalowej kuchni pod gołym niebem i gotowania na żywo pod okiem uznanych szefów kuchni. Swoich sił w przyrządzaniu pstrąga próbował również wicemarszałek Wojciech Kozak.

Małopolanie, którzy dotarli w niedzielę do Wieliczki, mogli obejrzeć pokazy kulinarne Bartłomieja Płócienniaka ze Studia Twój Kucharz, blogerów i kucharzy z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. W menu nawiązującym do tradycji kuchni regionalnej z okolic Krakowa i Wieliczki znalazły się wędzony pstrąg ojcowski z rabarbarem, miodem, kolendrą i imbirem, kiszka z Podstolic z sosem truskawkowym, rozmarynem i szparagami oraz makaron gryczany z pesto z liści rzodkiewki, serem i słonecznikiem.

W wielickim półfinale wzięło udział około dwudziestu producentów, którym wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył dyplomy za udział w konkursie. Wszyscy zaprezentowali unikatowe produkty i dania własnego wyrobu, które oceniła publiczność i jury, złożone z szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych.

Grand Prix wielickiego półfinału zdobył małopolski miód spadziowy z Pasieki Morawskich w Sękowej. „Srebro” wywalczyła kiełbasa krakowska Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej, trzecie miejsce zdobył Pstrąg Ojcowski Magdaleny Węgiel. Oprócz jury, swoje wyróżnienia na wielickim Małopolskim Festiwalu Smaku przyznała także publiczność. Wśród „smakołyków z legendą” największe uznanie zdobyła woda „Małopolanka Zdrój” ,a wśród ekologicznych produktów – paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej. Z kolei w kategorii „jak u mamy” najwięcej głosów przyznano szarlotce upieczonej przez KGW z Huciska.

Małopolski Festiwal Smaku po raz pierwszy odbył się w 2005 roku i był wtedy jedynym takim wydarzeniem w Polsce. Pierwsza edycja składała się z dwóch kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz finału krakowskiego. Przez kolejne lata festiwal rozrastał się obejmując swoim zasięgiem coraz więcej miast w Małopolsce. Tegoroczna edycja to aż 7 półfinałów: w Wieliczce (7 czerwca), Oświęcimiu (14 czerwca), Wadowicach (21 czerwca), Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca), Starym Sączu (26 lipca). Pełna kulinarnych atrakcji podróż zakończy się miesiąc później na krakowskim placu Wolnica. Ostatni weekend sierpnia 29 i 30 to kulminacja smakowitych atrakcji podczas wielkiego finału z udziałem najlepszych producentów z całej Małopolski.

Przeczytaj więcej o Małopolskim Festiwalu Smaku

(Biuro prasowe)

Galeria zdjęć