Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smaki Małopolski w Brukseli

Samorząd
09 lipca 2015
W dawnej siedzibie ambasady RP w Belgii odbyła się prezentacja kulinarna i degustacja tradycyjnych i regionalnych przysmaków pochodzących z Małopolski. Gospodarzem wieczoru był marszałek Marek Sowa. Brukselskie spotkanie wpisuje się z Małopolski Festiwal Smaku, którego 11.edycja właśnie trwa.

Małopolska to nie tylko piękne krajobrazy, które chętnie podziwiają turyści z całego świata czy bogate dziedzictwo kulturowe. Nasz region może poszczycić się również niezwykłym dorobkiem kulinarnym, a turystyka kulinarna oparta na małopolskich produktach regionalnych i turystycznych zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność.

- W tych smakach zapisana jest nasza tradycja, kultura i historia. Bogactwo i różnorodność małopolskiej kuchni to efekt wielowiekowego przenikania się kultur – mówił w Brukseli marszałek Marek Sowa.

Podczas prezentacji w ramach projektu „Dziedzictwo kulinarne Małopolski”, które odbyło się w Brukseli mistrzowie kuchni zaprezentowali jak tradycyjne produkty mogą łączyć się z nowoczesnymi trendami sztuki kulinarnej w kuchni fusion i molekularnej. Zaproszeni goście dowiedzieli się również o pochodzeniu i sposobie powstawania prezentowanych smakołyków. Podczas degustacji nie zabrakło takich produktów jak: oscypka, pstrąga zawojskiego, gulaszu z dziczyzny, czy sorbetu robionego przy użyciu ciekłego azotu  a także prezentacji walorów turystycznych województwa małopolskiego.

Prezentację sztuki kulinarnej poprowadzili: dr Józef Sadkiewicz – laureat nagród kulinarnych, członek stowarzyszenia kucharzy Eurotoques, założyciel Akademii Kuchni Myśliwskiej, propagator tradycyjnej kuchni polskiej, oraz Jean Bos, który przez kilkanaście lat pełnił funkcję szefa kuchni na belgijskim dworze króla Baudouina i ma w swoim dorobku liczne nagrody na najważniejszych międzynarodowych konkursach kulinarnych.

Projekt „Dziedzictwo kulinarne Małopolski” realizuje powołane w 2008 r. Stowarzyszenie Europejski Instytut Rozwoju Regionalnego. Projekt ten otrzymał wsparcie z budżetu Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert „Małopolska Gościnna” - II Edycja.

Współorganizatorem wydarzenia była ambasada RP w Królestwie Belgii. W spotkaniu uczestniczyli również radni województwa Stanisław Barnaś i Grzegorz Biedroń.

(Biuro prasowe, fot. Łukasz Kobus)

Galeria zdjęć