Działająca przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów Tradycyjnych została powołana do merytorycznej oceny wniosków o wpis na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Jej członkowie, pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka, sprawdzają czy dany produkt spełnia wymagania określone w ustawie rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Pozytywnie ocenione podczas posiedzenia rady wnioski zostają przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gdzie ostatecznie zostaje podjęta decyzja o wpisaniu produktu na listę.
O pozytywną opinię Rady ds. Produktów Tradycyjnych walczyły dziś następujące produkty: imbramowska kapusta na żurze, smakołyki z Podegrodzia: szynka domowa, boczek domowy, kiełbasa wiejska, słonina rosolona a także: mirowska parzybroda, hulajdy, buchta, miodówka ryterska, pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami, cwibak z fasoli z bakaliami, dziadki kokuszczańskie, zupa karpielanka, kiełbasa tuchowska i kiełbasa wiejska tuchowska. Wszystkie wnioski otrzymały pozytywną opinię rady. (opis wszystkich produktów do pobrania tutaj).
Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie aż 149 produktów z Małopolski.
W czasie posiedzenia wicemarszałek Kozak wręczył również członkom rady oficjalne powołania do uczestnictwa w jej pracach. Rozpatrzono także 12 wniosków o przyznanie członkostwa w powstającej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Członkowie sieci zobowiązani są do aktywnego uczestnictwa w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej jako ambasadorzy Małopolski i jej regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Rada rozpatrzyła pozytywnie wszystkie wnioski, a ostateczną decyzję o przyjęciu do sieci podejmie Zarząd Województwa Małopolskiego.
(Biuro prasowe)