Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
29 sierpnia 2015
Małopolski Festiwal Smaku dotarł do finału. Na Placu Wolnica w Krakowie swoje produkty prezentują zwycięzcy zmagań półfinałowych, które podczas wakacji odbywały się w całej Małopolsce. To właśnie w wielkim finale zostaną wybrane najlepsze małopolskie dania i produkty.W sobotę marszałek Marek Sowa i wicemarszałek Wojciech Kozak uroczyście rozpoczęli finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Gościem był również Rafał Trzaskowski - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. A w menu festiwalowej kuchni znalazły się m.in. pierogi z bryndzą podhalańską i kaszą jaglaną, które wspólnie z szefami kuchni blogerami przyrządzali marszałek Sowa, wicemarszałek Kozak i wiceminister Trzaskowski. Na finałowym festiwalu byli też obecni radni województwa, Barbara Dziwisz i Kazimierz Czekaj. 

– Bardzo się cieszę, że po raz jedenasty możemy się spotkać tutaj, w Krakowie, aby wspólnie poszukiwać tego najlepszego małopolskiego smaku - mówił marszałek Sowa. - Byłem pełen podziwu dla państwa wysiłku i ogromnego zainteresowania jakim cieszyły się półfinałowe zmagania w siedmiu małopolskich miastach. Bardzo się cieszę, że także dziś jesteście razem z nami. Myślę, że czeka nas tu wiele atrakcji, ale najważniejsze jest to, że będziemy mogli kosztować najlepszych małopolskich smaków - dodał marszałek.

Wicemarszałek Wojciech Kozak przywitał wszystkich producentów i gości, którzy zgromadzili się na Placu Wolnica. – Serdecznie witam producentów. To jest okazja, żeby odkrywać małopolski smak. W jakim innym miejscu znajdziemy kiełbasę fasolową albo taką wspaniałą jagnięcinę? Ten festiwal jest szczególny. Jestem przekonany, że wrósł już na stałe w krajobraz  Krakowa.

Rafał Trzaskowski dodał: – To genialne połączenie - słuchamy jazzu i kosztujemy genialnych produktów regionalnych. Wszyscy znamy oscypka, który jest chroniony, ale jak się tutaj rozglądam i próbuję tych regionalnych specjałów, to okazuje się, że jest mnóstwo innych produktów, które powinniśmy chronić i które powinniśmy pokazywać całemu światu. To jest rewelacyjne jedzenie i jest się czym chwalić.

Małopolski Festiwal Smaku jest największą imprezą kulinarną promującą małopolskich producentów i ich wyroby. Wielki finał na Placu Wolnica zakończy się w niedzielę.

Przeczytaj więcej o Małopolskim Festiwalu Smaku

(Biuro prasowe)

 

Galeria zdjęć