Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Znamy zdobywcę tytułu Małopolski Smak 2015

31 sierpnia 2015
Tytuł Małopolski Smak 2015 jury przyznało kiełbasie suchej krakowskiej. Docenione zostały niepowtarzalny smak i naturalne składniki. Nagroda publiczności "Smakołyk jak u mamy" trafiła do Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni za tort chlebowy. Nagroda dziennikarska powędrowała do Tłoczni Pawłowski za "Pokrzywę w soku Jabłkowym". W wielkim finale Małopolskiego Festiwalu Smaku o tytuł walczyły najlepsze małopolskie potrawy i produkty, m.in. miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski, wędzony ekologiczny udziec z indyka, kiełbasa z fasoli Piękny Jaś, pasztet z bobu z dodatkiem sosów czy razowiec lipnicki. Nagrody w konkursie wręczał marszałek Marek Sowa.

W ostatni weekend wakacji na Placu Wolnica w Krakowie swoje produkty prezentowali zwycięzcy zmagań półfinałowych, które podczas wakacji odbywały się w siedmiu miastach Małopolski. Małopolskich przysmaków mogli próbować mieszkańcy Krakowa i Małopolski, którzy tłumnie odwiedzali stoiska i festiwalową kuchnię.

A bohaterem kuchni pod gołym niebem w drugim dniu wielkiego finału był chłodnik z małopolskich buraczków na kefirze, który gotował marszałek Sowa wspólnie z blogerami i szefami kuchni oraz miss Małopolski 2014 Magdaleną Małochleb.

Więcej o Małopolskim Festiwalu Smaku

(Biuro prasowe)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA