Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

„Polski Producent Żywności 2009” (etap wojewódzki)

Samorząd
13 maja 2009
Wyróżnione małopolskie firmy przetwórstwa rolno – spożywczego otrzymały Nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2009".

Województwo Małopolskie już po raz dziesiąty uczestniczyło w przedsięwzięciu organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. W tym roku była to już trzynasta edycja konkursu.

Producenci dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności są ciągle niedoceniani i zbyt anonimowi. Potrzebna jest im sprawna i skuteczna promocja. Stąd w bieżącym roku szczególną rangę w Województwie Małopolskim nadano temu prestiżowemu przedsięwzięciu. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie, w tym również małopolskie, produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów.

Do prac konkursowych Zarząd Województwa Małopolskiego powołał Kapitułę Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2009". Kapituła Województwa Małopolskiego wybrała z pośród 18 firm zlokalizowanych na terenie województwa małopolskiego z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej i innych. Wszystkie firmy spełniły założenia opracowane przez głównego organizatora konkursu tj. Zarząd Główny Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu – w tym zwłaszcza firmy produkujące wyłącznie polską żywność, ze szczególnym uwzględnieniem spójności produktu z lokalną bazą surowcową.

W dniu 13 maja br. w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się wystawa konkursowa, na której zaproszone firmy miały okazję zaprezentować swoje wyroby najwyższej jakości, odpowiadające wymaganiom przedmiotowego Konkursu. Wszystkie firmy otrzymały dyplomy za udział w Konkursie oraz wyróżnione zostało Koło Gospodyń Wiejskich.

Kapituła Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2009" na podstawie kart zgłoszeń i oceny dostarczonych tam produktów rolno – spożywczych – wyłoniła osiem produktów do tytułu "Polski Producent Żywności 2009". Nominacje dla wyróżnionych firm oraz dyplomy wręczył Pan Wojciech Kozak, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.

Nominowane  firmy przez Samorząd Województwa Małopolskiego do Tytułu Polski Producent Żywności 2009:

Bacówka L. Szot Spółka Komandytowa, Andrzej Chwist
32–725 Rajbrot 470
Produkt nominowany - Szynka Szołdra

FGU JADAM, Adam Gancarek
Jamna 14, 32-842 Paleśnica
Produkt nominowany - Żurek po Chłopsku

FPHU MELBA S.C., Irena Mędrala, Rafał Żak
Rynek 2, 32-065 Krzeszowice
Produkt nominowany -  Lody tradycyjne – lody jogurtowe z borówkami

FPHU „Pławecki Stefan”, Stefan Pławecki
Laskowa 439, 34-602 Laskowa
Produkt nominowany - MIX Laskowski

Piekarnia Złoty Kłos Sp.J., Czesław Palonek, Władysław Brożek, Zdzisław Palonek, Roman Palonek
UL. Jagiellońska 33A, 32-410 Dobczyce
Produkt nominowany - Chleb Staropolski

Przetwórstwo Rybne „KRAK-MARFISH”, Jolanta Piekara
Poskwitów 112, 32-095 Iwanowice
Produkt nominowany - Koreczki firmowe filet śledziowy marynowany w oleju z serem

Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Jerzy Kozień
Ul. Bociana 13, 31-231 Kraków
Produkt nominowany - Chleb słonecznikowy

Zakład Masarski S.C., Stanisław Mądry, Danuta Mądra, Andrzej Mądry
Nowa Wieś Szlachecka 77 32-060 Liszki
Produkt nominowany - Kiełbasa myśliwska

Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XIII edycji Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2009". Wręczenie tytułów "Polski Producent Żywności 2009" nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2009 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.

(mgie)

Galeria zdjęć